Comunicat del Claustre de la Universitat de Barcelona sobre el cas de l’Isma i el Dani

Document adjuntat a l’acta del Claustre Extraordinari de la UB del dia 18 de febrer de 2015.

L’Isma i el Dani són dos estudiants de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona. El 29 de març de 2012 van participar a la vaga general convocada per la majoria de sindicats i recolzada per la seva associació, l’Associació d’Estudiants Progressistes, i l’Assemblea d’Estudiants de Física i Química, dues entitats reconegudes per la UB.

La seva participació a la vaga, juntament amb la dels centenars de persones que hi havia a la Zona Universitària aquell dia, va ser pacífica en tot moment. Cap a mig matí, van abandonar el campus a peu per anar a descansar abans de la manifestació unitària de la tarda. Al barri de Les Corts van ser detinguts per agents de paisà i, després d’una nit a la comissaria, van passar a disposició judicial. Per sorpresa dels seus familiars i amigues i amics, van ser posats en presó preventiva per la jutgessa d’instrucció Carmen García Martínez. Aquesta presó preventiva va durar 34 dies, fins que l’Audiència Provincial va desautoritzar aquesta mesura, descrivint-la com a desproporcionada i innecessària.

Passats quasi 3 anys, els dos estudiants s’enfronten a un judici amb peticions de presó de fins a 8 anys i 9 mesos per part de la Fiscalia, juntament amb acusacions de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. La imatge de criminals perillosos que es vol projectar sobre ells no es correspon amb la bona conducta que ha certificat el seu cap d’estudis, així com les mostres de suport de desenes d’organitzacions i associacions estudiantils, sindicals, polítiques i socials. Tampoc no existeix cap historial penal o acadèmic de conductes delictives o violentes que justifiqui els fets dels quals se’ls acusa.

Ambdós estudiants estan cursant dobles titulacions, en Enginyeria Electrònica i de Telecomunicacions i Física i Matemàtiques i Física, i tenen una vida activa i arrelada en el teixit associatiu de la universitat i han desenvolupat tasques de representació estudiantil a diferents òrgans, sempre amb actitud constructiva, pacífica i dialogant, actuant en diverses vegades de mediadors en els conflictes amb la institució.
Centenars de persones a l’Estat Espanyol han estat encausades arran de la seva participació a les vagues generals en coherència amb la seva ideologia, amb acusacions greus i en molts casos desproporcionades, que han resultat en absolucions.

El Claustre de la Universitat de Barcelona reconeix el dret dels i les estudiants a exercir el seu dret a vaga; demanem a la Generalitat de Catalunya i a l’Ajuntament de Barcelona que retirin les seves acusacions contra l’Isma i el Dani, i manifestem alhora la nostra solidaritat amb els seus familiars, amistats i associacions.