Dossier de premsa

Descarrega el dossier en PDF aquí

El cas: dades i fets

El 29 de març de 2012

L’Isma i el Dani són estudiants de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona. Tenen una vida activa al teixit associatiu de la universitat, i participen activament a l’activitat política de la Universitat a través de l’Assemblea de Física i Química i de l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP), ambdues entitats reconegudes per la UB i la Facultat de Física i Química.

El dia 29 de març de 2012 es trobaven al Campus Diagonal participant a la Vaga General convocada per la pràctica totalitat d’organitzacions sindicals1 en contra de la Reforma Laboral del Partit Popular. Durant la matinada i gran part del matí, en el campus hi havia més d’un centenar de persones. L’Isma i el Dani van desenvolupar activitats informatives, però majoritàriament de debat, donada la pràcticament nul·la assistència de persones, i en tot moment pacífiques. La major part del temps van estar dins la Facultat de Física, fins que les persones participants a la vaga van desplaçar-se a la Facultat de Dret del mateix campus, on es va celebrar una assemblea per decidir com continuar la vaga.

Els i les estudiants que es van reunir no van arribar a un consens general sobre com continuar el dia de Vaga, pel que a les 10h del matí els companys i companyes de l’AEP, conjuntament amb part de persones del moviment estudiantil, van decidir marxar del Campus. La intenció era descansar abans d’assistir a la manifestació de la tarda convocada per CCOO al centre de Barcelona.

Baixant pels carrers de les Corts, amb una actitud tranquil·la i pacífica, l’Isma i el Dani van ser sorpresos per policies de paisà que posteriorment els van detenir. Van ser traslladats a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de les Corts, on van passar casi dos dies i una nit en disposició policial, sense una justificació aparent per aquesta llarga espera.

La presó preventiva incondicional

El divendres 30 de març van passar a disposició judicial a la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l’Hospitalet. Van ser assignats al Jutjat d’Instrucció número 18, i després d’esperar durant unes hores més als calabossos van ser portats a declarar davant la Jutgessa d’Instrucció, Carmen García Martínez, la qual a partir de la seva declaració i la de la policia va ordenar presó preventiva fins la celebració del judici. Juntament amb ells, també es va ingressar en presó preventiva al jove Javi, del barri del Clot, que més tard seria absolt de tots els delictes dels quals se l’acusava.

Els principals motius al·legats per la jutgessa era el risc de fuga i el perill de reincidència delictiva, coincidint amb la celebració a Barcelona de la cimera del Banc Central Europeu, la jornada del Primer de Maig i un partit entre el FC Barcelona i el RCD Espanyol.

No obstant ni l’Isma ni el Dani tenien antecedents, i en canvi sí que tenien un clar arrelament: ambdós viuen amb els seus pares i són estudiants; el seu expedient acadèmic és notable (realitzant el Dani dues carreres alhora, matemàtiques i física) i el seu comportament a la universitat és correcte, amb una vida activa en el teixit associatiu de la universitat.

La família, l’AEP i el moviment estudiantil en general es van organitzar per treure’ls del Centre Penitenciari de Quatre Camins (joves), primer demanant a la Jutgessa d’instrucció amb un Recurs de Reforma, i posteriorment, donada la negació; un Recurs d’Apel·lació a l’Audiència Provincial de Barcelona. En aquell moment ja havien passat la setmana santa en règim de presó preventiva.

Durant els dies i setmanes posteriors, la mobilització va ser constant. L’acte més notable va ser una marxa impulsada pels Iaioflautes va arribar a les portes de la presó, rebent un gran suport mediàtic. Això va marcar un canvi en la visió que donaven els mitjans de comunicació, que fins llavors havien relacionat constantment el cas de l’Isma i el Dani amb els disturbis de la tarda a Plaça Catalunya (una relació totalment enganyosa, ja que els dos estudiants van ser detinguts al matí a Les Corts).

La jutgessa va desestimar el recurs d’apel·lació, insistint en la condició d’individus perillosos de l’Isma i el Dani, relacionant-los amb suposats grups vandàlics de Barcelona. Des del respecte a les institucions judicials, trobem totalment fora de lloc que en el seu acte, la jutgessa es basa en un article periodístic del diari LA VANGUARDIA, ja que per dirimir sobre una pena tan greu com la privació de llibertat el rigor dels jutges i jutgesses ha de ser màxim. Tal com va concloure l’Audiència Provincial, l’actuació de la jutgessa va ser desproporcionada i inadequada.

L’Audiència desautoritza la jutgessa

Mentre la mobilització seguia, l’Audiència de Barcelona, en el termini màxim per respondre els recursos (30 dies), va decretar la llibertat sense fiança. En el seu acte es constata:

• La desproporció de la privació de llibertat, ja que els dos estudiants no tenien antecedents, i tenien una vida arrelada i pocs recursos.

• Que les conductes descrites en l’atestat policial “no presenten l’aparença de gravetat suficient per decretar presó”.

• Que, “precisament per la menor gravetat dels fets”, altres mesures com la prohibició de participar en actes reivindicatius durant les jornades “de risc” haurien estat suficients.

Pocs dies abans que l’Audiència es pronunciés, la jutgessa Carmen García, un cop havent passat els fets, va dictar la posada en llibertat sota fiança de 6000€.

Aquesta decisió va ser “desautoritzada” per l’Audiència, la qual no va imposar cap fiança però va ordenar als estudiants que fins al judici no participessin en cap mobilització.

Finalment, després de 34 dies de presó preventiva, el 4 de maig de 2012, l’Isma i el Dani van sortir de Quatre Camins per tornar a casa.

La instrucció i el judici

Durant quasi 3 anys d’instrucció per part de la jutgessa Carmen García l’Isma i el Dani no han pogut exercir el seu dret a manifestació i han hagut de presentar-se regularment als jutjats en la seva condició de llibertat a l’espera del judici.

Finalment, els propers dies 9, 10 i 11 de març està previst el judici, on la Fiscalia demana 8 anys i 9 mesos de presó, la Generalitat de Catalunya demana més de 3 anys i mig, i l’Ajuntament de Barcelona demana 4 anys.

Creiem que aquestes acusacions estan injustificades perquè:

• Tal com es dedueix del fets i de la seva vida personal, ni l’Isma ni el Dani han tingut mai cap comportament vandàlic o delictiu com se’ls hi imputa.

• La instrucció del cas els associa a grups “antisistema” que suposadament operen a Barcelona, amb comportaments vandàlics en actes polítics o esportius indistintament, quan ni l’Isma ni el Dani tenen cap connexió amb cap d’aquests fets, ni s’ha demostrat que mai hagin participat en mobilitzacions violentes o partits de futbol.

• És casual que l’Isma i el Dani caminessin junts, ja que la seva relació abans de la detenció no era més estreta que amb altres persones de la Facultat de Física, on tenen gran part de la seva vida acadèmica i social. Aquell dia tant l’Isma com el Dani podrien anar caminant amb altres persones indistintament, les quals potser podrien estar ara en la seva mateixasituació.

• A la vaga general hi van participar desenes de milers de persones, i enconcret a la Zona Universitària hi havia centenars de persones. No hi ha motius de pes per pensar que l’Isma i el Dani van realitzar cap acció violenta, ni es van implicar en cap acte vandàlic que pogués esdevenir-se durant aquell dia.

• Se’ls va detenir hores després dels fets que se’ls hi imputen, i a un altre lloc (quan caminaven per Les Corts).

La campanya de suport i els objectius

Les famílies de l’Isma i el Dani, així com els seus amics i les seves amigues i altrespersones del seu entorn (assemblees d’estudiants, organitzacions socials, sindicals i polítiques) vam crear el Grup de Suport en saber de l’empresonament el dia 30 de març, ja que va ser una notícia totalment insòlita per la seva extraordinària duresa.

Els objectius del Grup de Suport eren:

• Quan eren a la presó preventiva, aconseguir la llibertat dels estudiants.

• Informar sobre el cas per mostrar que són innocents.

• Posar en marxa les actuacions necessàries, a nivell legal, social i polític, per aconseguir la seva absolució.

• Reunir fons per a finançar els costos judicials i de les campanyes informatives.

Després de les àmplies mostres de suports per aconseguir el seu alliberament, que vam aconseguir malgrat els 34 dies en presó que ja no els poden ser restituïts, el nostre objectiu és iniciar una campanya informativa per mostrar que l’Isma i el Dani són innocents i no van realitzar els actes que se’ls hi imputen. Ara ja fora de la presó, els dos estudiants poden encarregar-se d’aquesta campanya i explicar els fets per sí mateixos.

Des del Grup de Suport volem posar de manifest que:

• La presó provisional va ser una mesura injustificada que va condemnar a presó a dos estudiants modèlics.

• Que es va confondre mediàticament el cas de l’Isma i el Dani amb els fets ocorreguts a Plaça Catalunya a la tarda, quan ells van ser detinguts al matí a l’altra banda de la ciutat, perjudicant la seva imatge pública.

• Les penes que se’ls demanen estan injustificades i s’haurien de retirar les acusacions, ja que l’Isma i el Dani en cap moment van participar en cap acte delictiu.

• No és adequat que dues administracions públiques presentin càrrecs, quan des del 2013 la norma és que només una administració sigui present als judicis. Si no es retiren els càrrecs, almenys una de les dues hauria de retirar-se.

• I, finalment, que tenim plena confiança en la justícia i en que a la vista de les proves que presentarem quedarà demostrada la innocència dels dos estudiants, tal com ha passat amb altres imputats de la vaga general a Barcelona.

Durant el mes de febrer l’Isma i el Dani realitzaran xerrades a facultats i entitats socials per explicar el cas, essent els dos actes principals els dies 3 de març a la Facultat de Física de la UB i 5 de març al campus del Raval de la UB, dels quals avançarem més detalls en les properes setmanes.

Suports

Durant la campanya per la posada en llibertat de l’Isma i el Dani, 286 entitats i organitzacions van expressar el seu suport. Podeu trobar el llistat complet al nostre web. En aquesta llista hi ha centenars d’associacions estudiantils (AEP, SEPC, AJEC o PUDUP) i socials (ESPLAC-Esplais Catalans, Ca la Dona, Casals de Joves o Iaioflautas), entitats (FAVB o Observatori DESC), els principals sindicats de treballadors/es, partits polítics catalans (com ICV-EUiA, CUP, ERC o IU). A més, hi ha suports internacionals d’Europa i Amèrica. A més, vam rebre comunicats de les següents organitzacions i entitats

• La Comissió de Defensa del Col·legi d’Advocats de Barcelona i la Comissió de Drets Humans del Col·legi d’Advocats de Girona, juntament amb l’Observatori dels Drets Econòmics Socials i Culturals de Barcelona(DESC), Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), l’Observatori dels Sistemes Penals de la Universitat de Barcelona i l’Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans (ACDDH).

• Willy Meyer, eurodiputat d’IU.

• Els sindicats catalans (CCOO, UGT, USOC, CGT, IAC i I-CSC).

• Universitat de Barcelona.

• El grup de música Ska-P.

• Secretaria de Justícia del PSC.

Web: http://ismadani.absolucio.cat

Twitter: @ismadani_abs

Facebook: https://www.facebook.com/ismadaniabsolucio

Correu electrònic: contacta@ismadani.absolucio.cat

(1) CCOO, UGT, USO, CGT, CNT, Solidaridad Obrera, Co.Bas, ELA, LAB, ESK, CIG, CUT, CSI, Intersindical CSC, SOA, SAT, COS, Intersindical Canaria, FSOC, Confederación Intersindical, STC i Sindicato de Estudiantes, a més del moviment 15M i l’organització de consumidors FACUA.